Na kółku chemicznym przygotowaliśmy ekologiczne i naturalne perfumy o delikatnym zapachu owoców tropikalnych. Nasze produkty pozbawione są konserwantów, wzmacniaczy i innych szkodliwych substancji, które mogą powodować nowotwory czy alergie.
Serdecznie zachęcamy do tworzenia własnych i zdrowych aromatycznych mieszanek.

Iwona Krawczyk

30 września, jak co roku, obchodzono w naszej szkole Dzień Chłopaka. Dziewczęta jak zwykle stanęły na wysokości zadania i przygotowały upominki. Były słodycze, laurki a nawet pizza. Chłopcy byli bardzo zadowoleni.

Wszystkim chłopakom życzymy, aby każdy dzień był dniem wyjątkowym - pełnym radości, uśmiechu  i życzliwości.  Bądźcie szczęśliwi cały rok.

M. Grochla

Uczniowie klasy 2b biorą udział w międzynarodowym programie wspierającym rozwój czytelnictwa "CZYTAM Z KLASĄ. Lekturki spod chmurki". Projekt podzielony jest na trzy moduły. W każdym z nich zespół klasowy wybiera jedną spośród zaproponowanych lektur. Uczniowie otrzymali Lekturniki, w których umieszczają wykonane do przeczytanej książki zadania.

K. Kubiczek

Już po raz drugi podjęliśmy wyzwanie związane z Europejskim Tygodniem Kodowania. Od 28 września do 9 października uczniowie klasy 2b wykonywać będą zadania z kodowania i programowania. Dzieci chętnie podejmują się zadań z matą do kodowania oraz z robotami edukacyjnymi - Ozobotami.

K. Kubiczek

24 września uczniowie klasy 1b obchodzili dzień pustej klasy. Korzystając z ostatnich dni pięknej i słonecznej pogody, zamiast na zajęcia do sali lekcyjnej, wybrali się do pobliskiego parku. Tam podzieleni na grupy wykonywali zadania.

Był czas na naukę i zabawę. Na zakończenie zajęć pierwszoklasiści wraz z nauczycielami wybrali się na plac zabaw. Do szkoły wrócili uśmiechnięci i zadowoleni. Warto dodać, że taka forma prowadzenia lekcji przypadła do gustu nie tylko uczniom, ale także nauczycielom.

Mamy nadzieję, że pogoda będzie dla nas łaskawa i będziemy mogli częściej organizować takie dni.

M. Grochla

Wypolerowane pomidory, błyszczące nienaturalnie zielone jabłka, smak i zapach zamknięty w puszce czy proszku, chleb świeży przez tydzień… Od „udoskonalonej” żywności nie uciekniemy, choć powinniśmy. Każdy z nas zjada 4-7 kg chemikaliów rocznie!

Najłatwiej jest się z tym po prostu pogodzić. W dobie ogromnego rozwoju cywilizacyjnego, rozwoju nauki i techniki, dewastacji środowiska naturalnego, atakujące nas z każdej strony chemiczne substancje są nieuniknione. Zwłaszcza te, na naszym talerzu.

Jednak chętni uczniowie z klasy VII B: Livia, Julia, Marta i Paweł postanowili „zawalczyć” o pyszne, a przede wszystkim zdrowe domowe jedzenie. W ramach tematu o mieszaninach jednorodnych i niejednorodnych w domowych kuchniach powstały kulinarne arcydzieła: domowa pizza, omlet, gofry czy jajecznica ze szczypiorkiem. Efekty możecie podziwiać na zdjęciach. Wszystkie potrawy okazały się na miarę „Masterchefa”. Oczywiście nikt nie musiał „oddać fartucha”.

Iwona Krawczyk

Amerykański pisarz i ilustrator książek dla dzieci Peter H. Reynolds w 2003 roku wydał książeczkę pod tytułem “The Dot”, czyli “Kropka”. Jej bohaterką jest mała Vashti, która dzięki malutkiej kropce i wspaniałej, mądrej nauczycielce plastyki uwierzyła w swoje możliwości. Książka została przetłumaczona na ponad dwadzieścia języków i wydana alfabetem Braille’a. Szybko zyskała też popularność wśród najmłodszych czytelników, inspirując ich do odkrywania swoich talentów.

Opowiadanie z książki “The Dot” stało się inspiracją dla wielu nauczycieli i dzięki temu w 2008 roku powstał “Międzynarodowy Dzień Kropki”. Obecnie święto obchodzone jest już w 108 krajach. Pomysł obchodzenia Międzynarodowego Dnia Kropki ma na celu pobudzać kreatywność i pomysłowość uczniów oraz zachęcać ich do tworzenia.

Uczniowie naszej szkoły również brali udział w wielu kreatywnych zajęciach z okazji Dnia Kropki.

opiekun SU, Magdalena Latus

18 września pierwszoklasistów odwiedziła pani policjantka. Dziewczęta i chłopcy mogli wykazać się znajomością przepisów drogowych, m.in. tym, jak bezpiecznie poruszać się w drodze do i ze szkoły. Omówiono również, jak należy zachować się w sytuacji, gdy zaczepia nas nieznajomy.
Trzeba przyznać, że dzieci wykazały się dużą wiedzą.

M. Grochla

W związku §5.1 ppkt 1,3 Rozporządzenia Ministra Edukacji Narodowej z dnia 11 sierpnia 2017 r. w sprawie organizacji roku szkolnego po pozytywnym zaopiniowaniu przez Radę Pedagogiczną, Radę Rodziców i Samorząd Uczniowski Dyrektor Publicznej Szkoły Podstawowej im. Kornela Makuszyńskiego w Gogolinie wyznaczył w roku szkolnym 2020/2021 dni dodatkowo wolne od zajęć edukacyjnych. W dniach tych będą organizowane dla uczniów tylko zajęcia wychowawczo-opiekuńcze w godz. 6.45-16.15.

Są to następujące dni:

  • 14.10.2020 Dzień Edukacji Narodowej
  • 12-13.11.2020 Święto Odzyskania Niepodległości
  • 23 -31.12.2020r. Zimowa przerwa świąteczna
  • 04-05.2021 Przed świętem Trzech Króli
  • 01.04– 06.04. 2021r. Wiosenna przerwa świąteczna
  • 04.06.20021r. po Bożym Ciele
  • VI 2021 - 25-27.05.2021r dla klas I-VII (Egzaminy ósmoklasistów)

Dyrektor szkoły
Renata Kochanowska

Relaks i odprężenie jesienną porą ściśle kojarzą nam się z kwiatami, ziołami, owocami i ich intensywnymi aromatami. Na zajęciach kółka chemicznego postanowiliśmy podejść do tematu twórczo i wykorzystując bogactwo naturalnych składników własnoręcznie zrobiliśmy przepięknie pachnący dodatek do kąpieli: aromatyczną sól. Wykorzystaliśmy wyłącznie przyjazne dla skóry i środowiska surowce, które można kupić w każdym sklepie spożywczym lub ze zdrową żywnością. Nasze sole mają różne kolory i pachną cytryną, mandarynką, czekoladą, lawendą i kokosem. Kąpiel z takim dodatkiem na pewno pobudzi w nas siły duchowe i pomoże pozbyć się jesiennego zmęczenia i przygnębienia.

Iwona Krawczyk