Chlorek sodu, czyli potocznie sól, był już znany starożytnym Rzymianom, którzy poznali jego właściwości konserwujące. W Rzymie wypłacano żołnierzom pensje w postaci soli. W Tybecie i Etiopii wybijano z soli monety, których używano jako środek płatniczy. W średniowiecznej Europie rola soli była na tyle doceniana, iż powstały tzw. „drogi solne”, czyli trasy, którymi transportowano sól.

Chętni uczniowie klasy siódmej w ramach lekcji o mieszaninach i roztworach oraz sposobach ich rozdziału wyhodowali swoje własne kryształki soli. Na lekcji poznali też proste sposoby na „uratowanie” przesolonej zupy, zalewy do ogórków kiszonych czy zbyt słodkiego soku. Wszyscy zgodzili się, że do grona eksperymentatorów – chemików można zaliczyć Kopciuszka, który za pomocą własnych rąk rozdzielał mieszaninę maku i popiołu.

Do naszego doświadczenia potrzebowaliśmy: słoika, soli kuchennej, włochatej włóczki i patyczka. Przygotowaliśmy nasycony roztwór soli, postawiliśmy w ciepłym miejscu i czekaliśmy, czekaliśmy, czekaliśmy….

Efekty naszej pracy i cierpliwości możecie podziwiać na zdjęciach.

Iwona Krawczyk

Na kółku chemicznym przygotowaliśmy ekologiczne i naturalne perfumy o delikatnym zapachu owoców tropikalnych. Nasze produkty pozbawione są konserwantów, wzmacniaczy i innych szkodliwych substancji, które mogą powodować nowotwory czy alergie.
Serdecznie zachęcamy do tworzenia własnych i zdrowych aromatycznych mieszanek.

Iwona Krawczyk

30 września, jak co roku, obchodzono w naszej szkole Dzień Chłopaka. Dziewczęta jak zwykle stanęły na wysokości zadania i przygotowały upominki. Były słodycze, laurki a nawet pizza. Chłopcy byli bardzo zadowoleni.

Wszystkim chłopakom życzymy, aby każdy dzień był dniem wyjątkowym - pełnym radości, uśmiechu  i życzliwości.  Bądźcie szczęśliwi cały rok.

M. Grochla

Uczniowie klasy 2b biorą udział w międzynarodowym programie wspierającym rozwój czytelnictwa "CZYTAM Z KLASĄ. Lekturki spod chmurki". Projekt podzielony jest na trzy moduły. W każdym z nich zespół klasowy wybiera jedną spośród zaproponowanych lektur. Uczniowie otrzymali Lekturniki, w których umieszczają wykonane do przeczytanej książki zadania.

K. Kubiczek

Już po raz drugi podjęliśmy wyzwanie związane z Europejskim Tygodniem Kodowania. Od 28 września do 9 października uczniowie klasy 2b wykonywać będą zadania z kodowania i programowania. Dzieci chętnie podejmują się zadań z matą do kodowania oraz z robotami edukacyjnymi - Ozobotami.

K. Kubiczek

Wypolerowane pomidory, błyszczące nienaturalnie zielone jabłka, smak i zapach zamknięty w puszce czy proszku, chleb świeży przez tydzień… Od „udoskonalonej” żywności nie uciekniemy, choć powinniśmy. Każdy z nas zjada 4-7 kg chemikaliów rocznie!

Najłatwiej jest się z tym po prostu pogodzić. W dobie ogromnego rozwoju cywilizacyjnego, rozwoju nauki i techniki, dewastacji środowiska naturalnego, atakujące nas z każdej strony chemiczne substancje są nieuniknione. Zwłaszcza te, na naszym talerzu.

Jednak chętni uczniowie z klasy VII B: Livia, Julia, Marta i Paweł postanowili „zawalczyć” o pyszne, a przede wszystkim zdrowe domowe jedzenie. W ramach tematu o mieszaninach jednorodnych i niejednorodnych w domowych kuchniach powstały kulinarne arcydzieła: domowa pizza, omlet, gofry czy jajecznica ze szczypiorkiem. Efekty możecie podziwiać na zdjęciach. Wszystkie potrawy okazały się na miarę „Masterchefa”. Oczywiście nikt nie musiał „oddać fartucha”.

Iwona Krawczyk

Amerykański pisarz i ilustrator książek dla dzieci Peter H. Reynolds w 2003 roku wydał książeczkę pod tytułem “The Dot”, czyli “Kropka”. Jej bohaterką jest mała Vashti, która dzięki malutkiej kropce i wspaniałej, mądrej nauczycielce plastyki uwierzyła w swoje możliwości. Książka została przetłumaczona na ponad dwadzieścia języków i wydana alfabetem Braille’a. Szybko zyskała też popularność wśród najmłodszych czytelników, inspirując ich do odkrywania swoich talentów.

Opowiadanie z książki “The Dot” stało się inspiracją dla wielu nauczycieli i dzięki temu w 2008 roku powstał “Międzynarodowy Dzień Kropki”. Obecnie święto obchodzone jest już w 108 krajach. Pomysł obchodzenia Międzynarodowego Dnia Kropki ma na celu pobudzać kreatywność i pomysłowość uczniów oraz zachęcać ich do tworzenia.

Uczniowie naszej szkoły również brali udział w wielu kreatywnych zajęciach z okazji Dnia Kropki.

opiekun SU, Magdalena Latus

18 września pierwszoklasistów odwiedziła pani policjantka. Dziewczęta i chłopcy mogli wykazać się znajomością przepisów drogowych, m.in. tym, jak bezpiecznie poruszać się w drodze do i ze szkoły. Omówiono również, jak należy zachować się w sytuacji, gdy zaczepia nas nieznajomy.
Trzeba przyznać, że dzieci wykazały się dużą wiedzą.

M. Grochla

W związku §5.1 ppkt 1,3 Rozporządzenia Ministra Edukacji Narodowej z dnia 11 sierpnia 2017 r. w sprawie organizacji roku szkolnego po pozytywnym zaopiniowaniu przez Radę Pedagogiczną, Radę Rodziców i Samorząd Uczniowski Dyrektor Publicznej Szkoły Podstawowej im. Kornela Makuszyńskiego w Gogolinie wyznaczył w roku szkolnym 2020/2021 dni dodatkowo wolne od zajęć edukacyjnych. W dniach tych będą organizowane dla uczniów tylko zajęcia wychowawczo-opiekuńcze w godz. 6.45-16.15.

Są to następujące dni:

  • 14.10.2020 Dzień Edukacji Narodowej
  • 12-13.11.2020 Święto Odzyskania Niepodległości
  • 23 -31.12.2020r. Zimowa przerwa świąteczna
  • 04-05.2021 Przed świętem Trzech Króli
  • 01.04– 06.04. 2021r. Wiosenna przerwa świąteczna
  • 04.06.20021r. po Bożym Ciele
  • VI 2021 - 25-27.05.2021r dla klas I-VII (Egzaminy ósmoklasistów)

Dyrektor szkoły
Renata Kochanowska

Relaks i odprężenie jesienną porą ściśle kojarzą nam się z kwiatami, ziołami, owocami i ich intensywnymi aromatami. Na zajęciach kółka chemicznego postanowiliśmy podejść do tematu twórczo i wykorzystując bogactwo naturalnych składników własnoręcznie zrobiliśmy przepięknie pachnący dodatek do kąpieli: aromatyczną sól. Wykorzystaliśmy wyłącznie przyjazne dla skóry i środowiska surowce, które można kupić w każdym sklepie spożywczym lub ze zdrową żywnością. Nasze sole mają różne kolory i pachną cytryną, mandarynką, czekoladą, lawendą i kokosem. Kąpiel z takim dodatkiem na pewno pobudzi w nas siły duchowe i pomoże pozbyć się jesiennego zmęczenia i przygnębienia.

Iwona Krawczyk