Wypolerowane pomidory, błyszczące nienaturalnie zielone jabłka, smak i zapach zamknięty w puszce czy proszku, chleb świeży przez tydzień… Od „udoskonalonej” żywności nie uciekniemy, choć powinniśmy. Każdy z nas zjada 4-7 kg chemikaliów rocznie!
Najłatwiej jest się z tym po prostu pogodzić. W dobie ogromnego rozwoju cywilizacyjnego, rozwoju nauki i techniki, dewastacji środowiska naturalnego, atakujące nas z każdej strony chemiczne substancje są nieuniknione. Zwłaszcza te, na naszym talerzu.
Jednak chętni uczniowie z klasy VII B: Livia, Julia, Marta i Paweł postanowili „zawalczyć” o pyszne, a przede wszystkim zdrowe domowe jedzenie. W ramach tematu o mieszaninach jednorodnych i niejednorodnych w domowych kuchniach powstały kulinarne arcydzieła: domowa pizza, omlet, gofry czy jajecznica ze szczypiorkiem. Efekty możecie podziwiać na zdjęciach. Wszystkie potrawy okazały się na miarę „Masterchefa”. Oczywiście nikt nie musiał „oddać fartucha”.
Iwona Krawczyk