W czwartek 23 maja uczniowie klasy VI a, w ramach realizacji programu z Doradztwa Zawodowego, odwiedzili Zakład Piekarniczo - Cukierniczy Zimmermann w Gogolinie. Państwo Zimmermann przywitali nas bardzo serdecznie i ciepło, częstując kołaczem i przepysznymi ciasteczkami.
Po degustacji wypieków przyszli piekarze i cukiernicy założyli czepki, fartuszki i rozpoczęli pod kierunkiem pana Zimmermanna zwiedzanie zakładu. Ich droga wiodła najpierw przez pomieszczenia, w których przygotowuje się ciasto na chleb i zakwas. Dowiedzieli się przy tym, jak wyglądają poszczególne etapy wypieku chleba oraz jak funkcjonują różne maszyny usprawniające ludziom pracę. I tak zobaczyli, w jakich urządzeniach wyrabia się ciasto na chleb, jak formowane są bochenki chleba i w jaki sposób są one wkładane do pieca i z niego wyjmowane. Później uczniowie poznali tajniki sztuki cukierniczej. Podczas wizyty uczniów panie zajmowały się wykładaniem posypki na kołacz. A skoro mowa o kołaczu, okazało się, iż w miskach pozostało trochę masy makowej i serowej. Każdy wiec mógł spróbować, jak smakują słodkie specjały. W zakładzie ciągle tworzy się nowe produkty cukiernicze. Uczniowie mieli więc okazję przetestować smak nowości, które być może już niebawem pojawią się na rynku. Trzeba przyznać, że smakowały wybornie. J
Lekcja w zakładzie piekarniczym szybko dobiegła końca. Ciekawa prezentacja połączona z konsumpcją na pewno zostanie w pamięci uczniów na długo. Kto wie, może niektórzy z nich kiedyś w przyszłości zdecydują się wybrać ten zawód. Kilku uczniów pod koniec zajęć zadeklarowało chęć pracy w tych zawodach. Jest więc nadzieja, że ktoś te tradycje piekarniczo - cukiernicze będzie kontynuowa
B. Konieczna